> Taal op de werkvloer

Taal op de werkvloer

Sinds begin 2017 zijn BAR-organisatie en NV BAR-Afvalbeheer actief binnen het traject ‘Tijd voor Taal’. Vanuit het vitaliteitsplan is taalbevordering onderdeel van de dagelijkse werkdag en werksfeer. Het taboe op jezelf aanmelden is weg en op alle niveaus willen medewerkers meer leren. Hans van den Brule, domeindirecteur bij de BAR-organisatie en directeur-bestuurder van NV BAR-Afvalbeheer zegt hierover: “Ik zie soms collega's glunderen omdat ze complimenten krijgen over hun vooruitgang.” Hans van den Brule is in september vorig jaar uitgeroepen tot Taalheld Zuid-Holland 2017 in de categorie Bruggenbouwer.

Uitbreiding aanpak in samenwerkingsverband

Het grote succes van het programma heeft bijgedragen aan de uitbreiding van de aanpak. Op 5 maart jl. hebben in totaal zes werkgevers een samenwerkingsovereenkomst getekend in Barendrecht: Binder Groenprojecten, GKB-Groep, Kraaijeveld’s Aannemingsbedrijf, Strada People, BAR-organisatie en BAR-Afvalbeheer. In totaal gaan 160 van hun werknemers op taalcursus. Het uitgangspunt van de lessen is: ‘Niemand is dom en iedereen heeft wat te leren en kan het leren.' De lessen zijn dan ook voor iedereen, op basis van vrijwilligheid, te volgen. Verdeeld over één jaar worden er veertig lessen van twee uur gegeven. Er zijn vijf verschillende niveaus, waardoor iedereen op zijn eigen niveau kan leren.

Toekomstperspectief

Met het aanbieden van taalcursussen investeren werkgevers in het welzijn van de werknemers voor nu, maar ook voor in de toekomst. Communicatie binnen bedrijven gaat veelal via e-mail of andere geschreven kanalen. Het schrijven van foutloze en duidelijke berichten is voor veel mensen niet eenvoudig, juist terwijl dat nu zo belangrijk is. Door een betere taalbeheersing krijgen mensen meer loopbaankansen én kunnen ze hun werk beter uitvoeren. Ook zijn mensen gezonder en hebben ze minder financiële problemen wanneer de taalbeheersing stijgt. Het mes snijdt dus aan twee kanten: dat van de werkgever en werknemer.

Ook in uw organisatie aan de slag met taal?

Neem voor meer informatie contact op met Michiel Sträter, projectleider bij Stichting Lezen & Schrijven, via Michiel@lezenenschrijven.nl