foto van iemand die aan het werk is

> Opleiding & Werk

Opleiding & Werk

De wereld verandert sneller dan ooit. Bedrijven hebben dan ook steeds meer behoefte aan mensen die hun kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen. Door te leren blijf je inzetbaar bij je huidige werkgever, vergroot je doorgroeimogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt.

Het blijft vaak echter een grote stap om weer met een opleiding te starten, meestal omdat dit ook tijd en kosten met zich meebrengt. Belangrijk is om hier afspraken over te maken met je werkgever, ook omdat sommige werkgevers uitgebreide scholingsmogelijkheden kunnen bieden aan hun werknemers.

Werken en leren

Een opleiding volgen en blijven werken? Dat kan prima. Er is een groot aanbod aan opleidingen die uitgaan van de combinatie leren en werken. Dit wordt ook wel duaal leren genoemd.

Geen onnodig lange opleiding

Om naast jouw (drukke) baan een opleiding te volgen is het belangrijk dat er zo efficiënt mogelijk wordt opgeleid. Geen jarenlange opleiding met leerstof die je wellicht al lang beheerst. Je leert immers elke dag; op de werkplek, thuis en in talrijke andere situaties.

De talenten, kennis en vaardigheden die je al bezit kunnen met een zogenaamde EVC worden erkend. EVC staat voor Ervaringscertificaat (Erkennen van Verworven Competenties). Dit kan een certificaat of diploma opleveren of de start zijn voor een scholingstraject op maat.

Belastingaftrek van studiekosten

Als je een opleiding of studie voor (toekomstige) werk volgt, kun je de uitgaven hiervoor in mindering brengen op het bedrag waarover je inkomstenbelasting dient af te dragen. Hou rekening met een drempel van 500 euro. Als aftrekbare kosten gelden: lesgeld, kosten voor studieboeken of vakliteratuur en afschrijving van duurzame zaken. Denk bij dit laatste aan computers die in relatie tot de studie aangeschaft zijn. Als je voor je studiekosten of andere scholingsuitgaven een vergoeding ontvangt, bijvoorbeeld een prestatiebeurs of vergoeding van de werkgever, moet je deze vergoeding eerst van je uitgaven aftrekken voordat je het aftrekbedrag berekent.

Meer informatie: bel de Belastingtelefoon 0800-0543 of zie www.belastingdienst.nl.

Middelen O&O-fondsen

Je kunt als werknemer in sommige gevallen een beroep doen op het sectorale Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) waarbij de werkgever is aangesloten. Een O&O-fonds wordt gevuld via bijdragen uit de loonsom van aangesloten bedrijven. Afspraken hierover worden gemaakt in de CAO’s. Vervolgens kunnen de aangesloten bedrijven gebruik maken van de middelen van het fonds voor hun scholingsinvesteringen. Veel fondsen bieden ook zelf een cursusoverzicht. 
Wilt je deelnemen aan een cursus én financiering uit een O&O fonds, neem dan contact op met je werkgever.

Hulpmiddelen bij het vinden van informatie of het maken van de juiste keuze

Als je jong bent en je moet een keuze maken voor een vervolgopleiding, of als je een MBO-opleiding volgt die toch niet goed bij je past, dan kun je soms wel wat hulp gebruiken. Gelukkig is dit ook online te vinden. Op https://www.beroepeninbeeld.nl/ en https://www.mbostad.nl/ kun je beroepentests doen, matches maken, informatie over ROC's vinden en een virtuele toer maken door een stad waarbij allerlei soorten beroepen in beeld komen.

Op http://www.stagemarkt.nl/ kun je bedrijven in jouw omgeving vinden die erkend zijn om een stageplaats of een BBL-traject te bieden in de door jou gekozen opleidingsrichting.