> Op bezoek bij De Urbanisten

Op bezoek bij De Urbanisten

De Urbanisten hebben in het kader van hun SROI (Social Return Of Investment) verplichting het Albeda College aangeboden om een rondleiding aan een groep leerlingen te geven. De rondleiding ging over het alsmaar veranderende Rotterdam.

De Urbanisten zijn landschapsarchitecten en hebben hun kantoor in een oud pakhuis aan de Keilestraat in Rotterdam. Zij lieten de leerlingen zien hoe de tijd verandert en daarom steeds nieuwe eisen aan de architectuur stelt.

In het verleden was het kantoor van de Urbanisten dus een pakhuis. Aan allerlei details, die volop in het gebouw aanwezig zijn, was dit terug te zien. Het pakhuis lag aan het water. Door de aanleg van grote havens bij Europoort was deze haven overbodig geworden. De haven is gedempt en de vrijgekomen grond wordt gebruikt voor de stadslandbouw. Met de opbrengsten van deze landbouw kunnen een behoorlijk aantal gezinnen gevoed worden. Dit verloopt via de Voedselbank. De gebouwen om deze gedempte haven zijn allemaal hun oorspronkelijke functie kwijt. Er ontstaan daar allerlei nieuwe initiatieven, zoals een meubelmakerij, een beeldhouw-atelier en een oefenruimte voor musici. Het is allemaal heel creatief en heel inspirerend.

Twee leerlingen doen hun verslag van het bezoek aan de Urbanisten. Zij hebben hier zelf een stukje over geschreven.

De leerlingen zijn anderstaligen van mbo niveau 1.

 

Het verslag van Jeno Mirasol

Een maand geleden waren we op bezoek bij de “Urbanisten” bij het Marconiplein. Bij de Urbanisten hebben wij vier bedrijven gezien zoals meubelmaker, interieurdesign en een ruimte huren om een bedrijf te beginnen. Bij alle bedrijven kregen wij een rondleiding.

Bij de meubelmaker hebben wij veel dingen gezien zoals machines, soorten hout en gereedschappen. Er is een man die als meubelmaker werkt. Hij geeft ons een rondleiding en ook advies over wat ze daar allemaal hebben gedaan.

Bij het interieurdesign kregen wij een rondleiding en hebben wij veel maquettes gezien en ook natuurlijk de medewerkers. Ik vind het wel leuk en interessant en ook mijn klasgenoten vinden het wel leuk.

Je kunt ook een ruimte huren om een bedrijf te beginnen bijv. stoelen, tafels, kasten maken om te verkopen. Dit bedrijf vind ik ook leuk en interessant, want als je ervaring hebt met meubels maken en nog andere dingen, kun je hier komen om een ruimte te huren om een bedrijf te beginnen.

 

Het verslag van Nickcole Ian Tomacruz

Een maand geleden gingen wij (AGD groep) op bezoek naar de “Urbanisten” en hebben wij een rondleiding gekregen en ik vond het super leuk want die mensen die daar werken zijn lief en daar voel ik me welkom. Tijdens de rondleiding zag ik allerlei dingen zoals tafels, stoelen, kisten en  een boot. Ik vond het interessant want daar zag ik mensen die een passie hebben voor meubels maken en ze werken ook heel hard.

We gingen niet alleen naar een gebouw maar ook naar een andere. En dat heet “Kunst Bedrijf als ik me nog goed herinner. Dat gebouw ziet er zo kleurig uit en daarom heet dat “Kunst Bedrijf”. Binnen dit gebouw kun je je eigenbedrijf opstarten want daar kun je een ruimte huren.

Tot slot gingen wij naar een “interieur design” bedrijf en daar zag ik veel dingen die bij mij passen en dat is tekenen.