> (Om)-, her- en bij)scholing

(Om)-, her- en bij)scholing

Eenmaal aan het werk is scholing van belang om bij te blijven (Een leven lang leren). Er zijn verschillende manieren waarop u werken en leren kunt combineren. Het Leerwerkloket geeft u advies over om-, her- en bijscholing.

Werken en leren onderdeel van de studie

Het mbo (BBL) en hbo (duaal) bieden opleidingen waarin werk en studie samen het studieprogramma vormen. U wordt beoordeeld op werkzaamheden en studieopdrachten die u uitvoert op uw werk.

Studeren naast een baan

Deeltijd opleiding
U kiest voor een deeltijd opleiding wanneer u bij wilt leren. De opleiding is deeltijd omdat de studie over een langere tijd is verspreid. Hierdoor heeft u meer tijd over om naast uw studie andere werkzaamheden te doen, zoals werken. Uw werk is geen onderdeel van de opleiding.

Voltijd opleiding
U kunt een opleiding voltijd volgen, maar op een langzamer tempo. U kiest er dan bewust voor om bepaalde vakken later in te halen, zodat u meer tijd heeft  om naast uw opleiding te werken. Het is afhankelijk van de school of deze vorm wordt toegestaan.

Afstandsonderwijs
Door een opleiding te volgen via digitaal onderwijs (E-learning) of de Open Universiteit kunt u zelf uw tijd indelen en zelfstandig thuis studeren.

Cursussen

Het is mogelijk om naast uw werk cursussen of onderdelen van een bepaalde opleiding te volgen. Een cursus is vaak thuis te volgen.

Interne opleiding

Sommige bedrijven bieden hun werknemers opleidingen of bijscholing aan. Deze kunnen zelfs verplicht zijn, zoals veiligheidsdiploma’s. Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden kunnen mogelijk gebruik maken van subsidies en fiscale voordelen. Zie ook http://www.subsidiecalculator.nl/  Of bel even met de adviseur van het Leerwerkloket, voor een advies op maat.

Werkervaringsplek

Een werkervaringsplek is een tijdelijke, volwaardige baan: je gaat dan werken met behoud van uitkering. Je doet zo relevante werkervaring op en de werkgever kan jou leren kennen (wie je bent en hoe je werkt)
Een traineeship is een werkervaringsplek met een opleidingscomponent.

Advies

Wilt u graag een persoonlijk advies, neem dan gerust contact op met een adviseur van het Leerwerkloket of loop binnen op de open inloop.

Handige links

Stagemarkt.nl   vindt zo leerbanen (en stages) bij erkende leerbedrijven.
ROC.nl alle MBO-opleidingen, HBO opleidingen, cursussen, stage/bbl-plekken, beroepenclips, testen en nog veel meer.
MBOwijzer alle open dagen, handige informatie en nieuwtjes voor alle vervolgopleidingen.
Opleiding en Beroep informatie over leerbanen
Stichting Studeren & Werken op Maat informatie voor Young Professionals met een arbeidsbeperking.
Springest  onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen.
Erkende opleidingen bekijk in het register of een opleiding betrouwbaar is.
Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO)  bieden opfrisdagen, verkorte opleidingen en cursussen.