Nieuws

> Zorgorganisatie Coloriet compenseert bijbaan mbo-studenten

Zorgorganisatie Coloriet compenseert bijbaan mbo-studenten

Een bijbaan van stagiairs compenseren met extra uren in de zorg. Een slimme oplossing van erkend leerbedrijf Coloriet in deze tijd van coronacrisis. Zo doen mbo-studenten nog meer ervaring op in de praktijk én krijgen ouderen de aandacht die ze verdienen.

Coloriet is specialist in de ouderenzorg en biedt wijkzorg en eerstelijnsbehandeling in de gemeenten Dronten, Lelystad en Zeewolde. De organisatie telt vijf woonzorgcentra. Hier worden jaarlijks 300 mbo- en hbo-studenten begeleid, zoals voor opleidingen tot helpende zorg & welzijn, verzorgende-IG en mbo-verpleegkundige.

Bijdrage leveren aan bescherming ouderen

Praktijkopleider Rika van Bijsteren legt uit hoe de oplossing tot stand kwam: “Om onze kwetsbare cliënten en alle zorgprofessionals te beschermen zijn er landelijk en bij Coloriet strenge maatregelen. Geen vrijwilligers, geen bezoek. Het hebben van een bijbaan buiten Coloriet levert onnodige risico’s op het verspreiden van het coronavirus. Hier moesten wij wat mee.”

Studenten mochten zelf kiezen tussen voortzetten en beëindigen

In maart ontvingen alle studenten een brief met de vraag of ze hun stage bij Coloriet wilden voorzetten of beëindigen. Bijna alle studenten kozen voor het eerste. Voor de enkeling die besloot te stoppen, bijvoorbeeld omdat hun ouder in de risicogroep valt, was er direct begeleiding vanuit school beschikbaar.

Compensatie werd zeer goed door de studenten ontvangen

“De studenten die hun stage wilden voortzetten vroegen we hun bijbaan tijdelijk op te zeggen”, vervolgt Rika. “We mogen tenslotte niet het risico lopen dat bewoners besmet raken van buitenaf. Wij snappen ook dat een bijbaan belangrijk is voor de jongeren. Daarom besloten we als tegemoetkoming deze inkomsten te compenseren met extra uren. Dit werd zeer goed door de studenten ontvangen.”

Bewoners krijgen nu extra aandacht

Rika vindt het heel belangrijk dat de stageplekken blijven bestaan en worden ingevuld. “Dankzij onze mbo-studenten krijgen de bewoners nu extra aandacht en is er meer tijd voor activiteiten. Onlangs vroeg een 17-jarige studente of ze nachtdiensten mocht draaien. Dat kan natuurlijk niet, maar deze betrokkenheid bij de zorg is ontzettend mooi. Dit toont aan dat ze een goede studiekeuze hebben gedaan. Zij zijn de pareltjes.”

Benieuwd naar SBB’s actieplan voor stages en leerbanen? s-bb.nl/helpt