Nieuws

> Woonbranche lonkt naar VMBO-leerlingen

Woonbranche lonkt naar VMBO-leerlingen

Bankje in het park

Met de booming huizenmarkt is het kassa voor de woonwarenhuizen. Maar wie moet al die keukens, vloeren, et cetera komen installeren? Ook de woonbranche verwacht een tekort aan vakmensen.

Over het hele vorige jaar draaiden woonwarenhuizen gemiddeld 9 procent meer omzet, waarbij keukens en meubels het meest gewild waren.

Goed nieuws voor de woonwinkels, maar ook reden tot zorg: er zijn monteurs en andere vaklieden nodig. 'Dat lukt nu nog heel goed, maar naar de toekomst toe zien we echt wel een gebrek ontstaan aan vakmensen', zegt Bert-Jan van der Stelt van brancheorganisatie INretail. Dit probleem speelt overigens niet alleen bij de woonwinkels, maar bijvoorbeeld ook in de bouwsector. Van der Stelt: 'We moeten echt kijken naar de toekomst, waarin we zien dat we in die vakmensen echt een structureel tekort krijgen. Zeker als die omzetten zo aantrekken zoals in de afgelopen jaren, moeten we daar echt met elkaar mee aan de slag.'

Vmbo

De branche is hierover in gesprek met opleidingen, vertelt Van der Stelt. 'Wat ik vaak tegen ondernemers zeg, is dat zij eigenlijk al heel vroeg contacten moeten leggen met bijvoorbeeld vmbo. Vmbo-leerlingen zijn de jongens en meisjes die later deze banen gaan vervullen. Nodig die leerlingen eens uit om een dag mee te draaien met een monteur, tegelzetter of parketlegger, zodat ze zien dat dit een mooi vak is, waar je voor kan kiezen.' Kies je voor een baan als deze, dan kom je makkelijk aan de slag, zegt Van der Stelt.

Categorieën: 
Mbo