Nieuws

> Werkgevers, studenten en overheid profiteren van BBL

Werkgevers, studenten en overheid profiteren van BBL

studenten die leren te werken

De huidige subsidieregeling Praktijkleren, die bedrijven tegemoetkomt in de begeleidingskosten van mbo-studenten met een leerbaan (bbl) werkt goed. Dat blijkt uit onderzoek dat SEO in opdracht van MKB-Nederland, VNO-NCW en twintig branches heeft uitgevoerd.

Het SEO-onderzoek laat zien dat alle betrokken partijen profiteren van de bbl: werkgevers, studenten en de overheid.

Voordeel voor werkgevers

Werkgevers profiteren van de bbl omdat een student als werknemer veel voordelen biedt. Met de juiste begeleiding is hij of zij al snel een waardevolle kracht. Als de samenwerking goed bevalt, heeft het bedrijf na het behalen van het diploma bovendien de eerste kans om de gekwalificeerde werknemer in dienst te nemen.

Voordeel voor studenten

Ook studenten die minder gedijen in een theoretische leerweg zoals de bol, profiteren van de bbl. Voor hen is de bbl een beproefde route. Dat ze kunnen rekenen op bijzondere waardering van het bedrijfsleven blijkt ook uit hun inkomsten: bbl-studenten vinden eerder een baan en verdienen in de eerste tien tot vijftien jaar van hun loopbaan gemiddeld meer dan een bol-student. Met de kans op een leerbaan zit het goed: op Stagemarkt.nl hebben studenten de laatste maanden keuze uit bijna 50 duizend vacante leerbanen door het hele land.

Voordeel voor de overheid

Tot slot heeft ook de overheid baat bij de bbl. Van de totale baten van bijna € 1,4 miljard komt € 962 miljoen bij de overheid terecht, ondanks de € 194 miljoen die ze jaarlijks voor de subsidieregeling Praktijkleren uittrekt. Dat komt onder meer omdat werkende bbl-studenten de overheid veel minder kosten dan schoolgaande studenten (bol): een bbl-student kost de overheid € 3.000 per jaar en een bol-student € 7.000. Bovendien betalen bbl-studenten eerder inkomstenbelasting.

Succesvolle opleidingsinfrastructuur

Na Prinsjesdag 2018 hebben onderwijs en bedrijfsleven al aangegeven, dat de toen voorgenomen bezuiniging zou leiden tot afbraak van de succesvolle opleidingsinfrastructuur voor zowel studenten als werkenden. Juist nu de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs samen vol inzetten op een leven lang ontwikkelen via de bbl om de vakmensen op te leiden die de arbeidsmarkt hard nodig heeft.

Categorieën: 
Mbo