Nieuws

> Vmbo-beurs Roosendaal on Stage blijft maar groeien

Vmbo-beurs Roosendaal on Stage blijft maar groeien

BN De Stem

Meer bedrijven, meer beroepen en meer scholen die mee willen doen: de derde editie van de vmbo-beroepenbeurs Roosendaal on Stage wordt weer groter dan vorig jaar. 

Selwin Umar, projectleider bij Leerwerkloket Zeeland en West Brabant zag vorig jaar het aantal deelnemende bedrijven groeien van 63 naar 89, dit jaar melden meer dan 130 bedrijven zich op donderdag 18 januari bij Metsj Point. 

Een directe verklaring voor die forse groei heeft Selwin Umar niet. ,,Het verbaast me echt. Want het levert de bedrijven die meedoen eigenlijk nu nog niks op. Zij maken een halve dag vrij om kennis te maken met leerlingen van 13, 14 jaar die pas over een paar jaar misschien iets voor hen kunnen gaan betekenen.'' 

Die bedrijven ontvangen daar zo'n vijfhonderd leerlingen, die daar kennis kunnen maken met ongeveer 170 verschillende beroepen. Het gaat daarbij om vmbo-leerlingen van het JTC, het Da Vinci College, het Gertrudiscollege en het Prinsentuin uit Oudenbosch. Umar: ,,Volgend jaar doet ook het Markland College uit Oudenbosch mee. Dit jaar komen ze zich oriënteren.''

Trainingen

Voorafgaand aan de beurs worden de leerlingen met trainingen voorbereid. De focus ligt daarbij op netwerken en presentatie. Umar: ,,We oefenen met handen geven en met voorstellen, maar ook met het afsluiten van een gesprek. We leggen uit hoe belangrijk een goede eerste indruk later kan zijn.'' De opening van die dag wordt verricht door Michaël van Straalen, landelijke voorzitter van MKB Nederland. 

Leerlingen die die middag hun droombaan vinden, brengen op 30 januari een bezoek aan de betreffende bedrijven. Die dag lopen zij mee met professionals in die branche.