Nieuws

> VMBO’ers op stage bij het ministerie van onderwijs

VMBO’ers op stage bij het ministerie van onderwijs

Rijksoverheid

Vier vmbo-leerlingen starten vandaag als stagiair voor een periode van twee weken bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De stage is onderdeel van het programma ‘Champs on Stage’. Minister Bussemaker is enthousiast over het programma en roept haar collega-bewindslieden op om ook stageplaatsen aan te bieden.

‘Champs on Stage’ helpt leerlingen in het 3e en 4e jaar van het vmbo kennis te laten maken met de arbeidsmarkt. Het is een en initiatief van de Amerikaanse Kamer van Koophandel, McKinsey en Randstad. De vmbo’ers gaan meelopen op verschillende afdelingen van het ministerie, zoals op secretariaten en bij de klantenservice.

Bussemaker vindt dat jongeren zich tijdig moeten oriënteren op hun toekomstige werkende leven. “Loopbaanoriëntatie vereist een goede voorlichting door scholen. Je moet namelijk een beeld hebben van wat je met een opleiding kunt doen en welke kansen het biedt voor de arbeidsmarkt. Stagelopen helpt daarbij. Om elke jongere een toekomst met arbeidsperspectief te kunnen bieden zijn er voldoende stageplaatsen nodig. Ik roep het bedrijfsleven en de overheid op om zich hiervoor te blijven hard maken”, aldus Bussemaker.

Daarnaast is een goede opleidingskeuze ook van groot belang voor het voorkomen van schooluitval. Een groot deel van de jongeren valt uit omdat de opleiding tegenvalt of het werk waarvoor ze worden opgeleid anders blijkt dan ze vooraf hadden verwacht.

Rijksoverheid, 17 maart 2014