Nieuws

> Van Wijnen en SBB bouwen samen aan een toekomst voor vakmensen in techniek

Van Wijnen en SBB bouwen samen aan een toekomst voor vakmensen in techniek

bouwvakker draagt een plank

De overeenkomst met Van Wijnen is de eerste samenwerkingsovereenkomst die SBB ondertekent in de sector Techniek en gebouwde omgeving: een sector waarbinnen een groot tekort aan personeel is, en waar beroepsonderwijs en bedrijfsleven dus op zoek moeten naar nieuwe vormen van opleiden en bijscholing. Van Wijnen Noordoost gaat hier graag stappen in zetten. Het doel van de samenwerking is dan ook de kwaliteitsverbetering van het opleiden en ontwikkelen van eigen vakmensen, studenten en praktijkopleiders.

Kwaliteit

Charlotte Nikkels, adviseur praktijkleren bij SBB: “De bouw vraagt om vakmensen die mee willen ontwikkelen met thema’s als duurzaamheid, digitalisering en automatisering. Dit heeft ook impact op de manier waarop deze vakmensen moeten worden opgeleid en bijgeschoold. Ook is de verwachting dat de vervangingsvraag aan vakmensen in de bouw de komende jaren toeneemt. Van Wijnen Noordoost geeft prioriteit aan opleiden en ontwikkelen en gezamenlijk gaan we voor kwaliteit.”

Anders bouwen en veranderende regelgeving

Een voorbeeld van anders bouwen en veranderende regelgeving is het nieuwe beleid rondom stikstof en PFOS, een stof die nauwelijks biologisch afbreekbaar is en voorkomt in onder meer pizzadozen en blusschuim. De bouw moet hier snel op anticiperen om geen werk te verliezen, en zowel vakmensen als studenten moeten hiermee leren om te gaan. Verder is bijvoorbeeld de timmerman van vandaag een andere dan die van morgen. De nieuwbouwtimmerman gaat steeds meer monteren en aansluiten, en wellicht minder daadwerkelijk timmeren.