Nieuws

> Ton Heerts wil ministerie van Leren en Werken

Ton Heerts wil ministerie van Leren en Werken

Ton Heerts en Tof Thissen

Volgens Heerts kan het mbo niet in z’n eentje alle problemen op de arbeidsmarkt oplossen. De mbo-scholen zijn geen uitzendbureaus die op afroep gediplomeerde vakmensen kunnen afleveren. Om de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen is er veel meer nodig. Zo is het belangrijk dat deeltijders meer uren gaan werken en dat mensen met een uitkering aan de slag gaan. Ook zullen vakmensen uit het buitenland gehaald moeten worden, aldus Heerts.

Uitdaging

Volgens Heerts is het ook belangrijk dat mbo-scholen een grotere rol gaan spelen bij de scholing van volwassenen, het veelbesproken Leven Lang Ontwikkelen. Ook de samenwerking met gemeenten en UWV moet beter. In dat kader pleit Heerts voor een permanent ministerie van Leren en Werken.

Geen pretstudies

In het interview betoogt Heerts verder dat er in het mbo geen sprake is van pretstudies. Ook creatieve opleidingen geven een goede kans op de arbeidsmarkt. Volgens Heerts wordt vaak vergeten dat je bij alle studies vaardigheden meekrijgt die op de arbeidsmarkt enorm gewild zijn, zoals creatief denken en ondernemend gedrag. Heerts: ‘Met een goed mbo-diploma ligt de arbeidsmarkt aan je voeten.’

Het hele interview met Ton Heerst staat hier.

Categorieën: 
Mbo