Nieuws

> Ondernemers ontbijt met topsporter Jochem Uytdehaage

Ondernemers ontbijt met topsporter Jochem Uytdehaage

Jochem Uitdenhaage met ondernemers tijdens ondernemers diner

Op dinsdag 30 oktober organiseerde het servicepunt Leren en Werken Zaanstreek Waterland in samenwerking met het Zaans Ondernemers Netwerk (ZON) en het Regiocollege in Zaandam een inspiratieontbijt voor ondernemers. De spreker tijdens dit ontbijt was niemand minder dan oud schaatser, Jochem Uytdehaage. Rond de klok van 08.00 uur zaten de aanwezigen aan het ontbijt en werd er genetwerkt.

Als professioneel sporter heeft Jochem grote successen behaald, maar ook mindere perioden gekend. Hij geeft aan dat hij op dit moment probeert anderen tips te geven een gelukkiger leven te leiden. Dat draait om het vinden van de juiste balans in het leven om zo de eigen doelstellingen te behalen. Jochem heeft duidelijk gemaakt dat meer niet altijd beter is, maar juist af en toe een stapje terug nemen kan leiden naar een betere balans. Zijn openingsvraag was dan ook ”Wat leidt tot succes? “ het antwoord was: doen wat je leuk vindt en wees in balans met je geest, emotie, spirit en lichaam. Dit geldt voor iedereen; scholieren, stagiaires en in het werkende leven.

Leuke anekdotes uit zijn schaatsperiode kwamen voorbij, minder leuke momenten deelde hij ook met de aanwezigen en wat blijkt: hij blijft enthousiast. Waarom? Hij is in balans. Waardoor ontstaat de balans? Onder andere door; goed slapen, de juiste voeding, vaak ontspannen en op tijd rust nemen. Kortom rust en regelmaat!

Na het inspirerende verhaal werden een aantal (oud) studenten en hun stagebegeleiders geïnterviewd. Ondernemers en werknemers/stagiaires hebben passie en ambities. Maar sluiten die bij elkaar aan? En hoe zit het met het balans?
Een student denkt anders dan een ondernemer, de energiebalans ligt ook anders. Studenten moeten wennen aan het bedrijfsleven. Ondernemers moeten de stagiaire een kans bieden mee te draaien en voor goede begeleiding zorgen. Goede communicatie en afstemming tussen scholen, bedrijven en de scholieren is een must voor succes. Het was leuk om te horen hoe een stageplek een verrijking is voor zowel de leerling als het leerbedrijf. Een win-win situatie.

De conclusie was dan ook helder; er moet meer geïnvesteerd worden in stageplaatsen. Bedrijven moeten meer gebruik maken van de kennis en kunde van stagiaires. Hierdoor blijven ze dichtbij hun eventuele nieuwe werknemers staan en de nieuwe theorie die deze leerlingen meekrijgen tijdens hun opleiding. De leerbedrijven zorgen weer voor een goed moment om ook levenservaringen te delen, wat de leerling op een ander vlak laat groeien. Laat meer over aan de nieuwe generatie en doe zelf meer wat u leuk vindt, blijf uzelf ontwikkelen en zorg ook voor ontspannende momenten. Het servicepunt Leren en Werken adviseert nu te investeren in de toekomst. Stagiaires blijken vaak toekomstige werknemers te worden. Wij kunnen u adviseren hoe u aan de juiste stagiaires komt en op welke financiële kortingen u aanspraak kan maken. Meer weten? Vraag een advies gesprek aan via de website van Servicepunt Leren en Werken Zaanstreek Waterland

Servicepunt Leren en Werken Zaanstreek/ Waterland, 5 november 2013