Nieuws

> Regiocampagne pakt lerarentekort Noordoost Brabant aan

Regiocampagne pakt lerarentekort Noordoost Brabant aan

Stichting Trainees in onderwijs, de Radboud Docenten Academie en vijf middelbare scholen uit de regio hebben de handen ineen geslagen om het lerarentekort in Noordoost Brabant aan te pakken. In de laatste week van november begon in Noordoost Brabant een regionale wervingscampagne om jonge academici enthousiast te maken om, met een betaald traineeship, docent te worden in het voortgezet onderwijs. Trainee-docenten staan vanaf dag één betaald voor de klas en houden zich naast lesgeven bezig met onderwijsvernieuwing binnen en buiten hun school.

Het tekort aan leraren is ook in Noordoost Brabant een agendapunt op veel verschillende overleggen binnen en buiten de scholen. Met behulp van subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zijn de Radboud Docenten Academie en Trainees in onderwijs een regionaal project gestart om de instroom en het behoud van nieuwe docenten in de regio te bevorderen. Ook scholen reageren enthousiast.

Opleiding volledig vergoed is belangrijkste overweging om docent te worden

Uit onderzoek onder 88 respondenten uit de provincie Brabant blijkt dat een ruime meerderheid (67%) ooit heeft overwogen of momenteel overweegt om docent te worden en dat 49% het traineeship overweegt. Meer dan de helft (53%) zegt overgehaald te kunnen worden als de opleiding volledig vergoed zou worden en het lesgeven gecombineerd kan worden met andere activiteiten zoals het doen van onderzoek of een andere baan. Ook het aspect ‘meteen een marktconform salaris’ blijkt een belangrijke overweging voor 45% van de ondervraagden.

Sterke verbondenheid met de regio

73% van de respondenten is in hoge tot zeer hoge mate betrokken bij de regio Brabant en 41% is bereid om maximaal 60 minuten te reizen tussen hun woning en werkgever.

“De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat academici in Brabant graag in hun eigen regio werken en dat er interesse is onder jonge academici om leraar te worden. Nu is het dus zaak om met onze campagne en allerlei oriëntatieactiviteiten in de regio deze docenten in spé ook daadwerkelijk enthousiast te maken om trainee te worden op een school in de regio Noordoost Brabant,” zegt Sanne van Kempen, directeur Stichting Trainees in onderwijs.