Nieuws

> Ondanks faillissementen voldoende stages in retail

Ondanks faillissementen voldoende stages in retail

In de meeste beroepsgroepen zijn voldoende stages en leerbanen beschikbaar voor mbo-studenten. Dat staat in de SBB Barometer van 29 maart. Het aanbod is groot genoeg in bijvoorbeeld horeca, transport, logistiek en bouw.

In de meeste beroepsgroepen zijn voldoende stages en leerbanen beschikbaar voor mbo-studenten. Dat staat in de SBB Barometer van 29 maart.  Het aanbod is groot genoeg in bijvoorbeeld horeca, transport, logistiek en bouw. Ook in de retail, waar de afgelopen tijd meerdere winkelketens failliet gingen, zijn voldoende stagemogelijkheden. In laboratoriumtechniek, zorg en mode, interieur, textiel en tapijt zijn over het algemeen onvoldoende stageplaatsen.

Aantrekkende economie

Vanwege de aantrekkende economie en licht toenemende bestedingen hebben bedrijven in horeca, retail, bouw, transport en logistiek behoefte aan stagiairs. Studenten van bijvoorbeeld de opleidingen verkoopspecialist en manager retail hebben ruim voldoende kans op het vinden van een geschikte stageplaats, ondanks een aantal faillissementen van winkelketens. In de laboratoriumtechniek zijn stelselmatig tekorten aan stageplaatsen. Ook in de zorg is het aanbod van stageplaatsen en leerbanen niet toereikend.

Proactieve aanpak winkelketens

Sinds bekend werd dat winkelketens gevaar liepen, ging SBB in samenwerking met scholen, bedrijven en brancheorganisaties op zoek naar vervangende stageplaatsen. Met als resultaat dat het merendeel van de studenten een vervangende stageplek vindt.

Arbeidsmarkt

Vele opleidingen bieden studenten een gunstig perspectief op de arbeidsmarkt. Beroepen met een goede kans op werk voor recent gediplomeerden zijn onder andere chauffeur wegvervoer, kok en hovenier. Dat zijn ook opleidingen met veel gediplomeerden. Ook in de retail bestaan kansrijke beroepen voor studenten die dit jaar hun opleiding afronden, zoals verkoper, verkoopspecialist en manager retail.

SBB barometer maart 2016

Categorieën: