Nieuws

> Nieuwe leerroute: 'studentenreis' langs vier branches in de zorg

Nieuwe leerroute: 'studentenreis' langs vier branches in de zorg

Vorige week begon een nieuwe leerroute voor zeventien tweedejaars bol-studenten. Albeda Zorgcollege startte samen met vier verschillende partners het traject ‘Breed opleiden Verpleegkunde Regio Rijnmond’. Via deze nieuwe leerroute startten de studenten met hun 'studentenreis' langs vier branches in de zorg. Dit betekent dat zij gedurende twee jaar elk half jaar stage lopen in verschillende branches en tenslotte in het vierde jaar leren en werken als bbl-student bij de instelling naar keuze.

Betere startpositie

"Onze gezamenlijke wens gaat hiermee in vervulling!" vertelt Jeannette van Huizen, onderwijsleider opleiding mbo-verpleegkundige niveau 4 bij Albeda Zorgcollege, enthousiast." In het vierde jaar met een bbl-route, kunnen studenten bewuster kiezen voor een werkplek. De student leert voornamelijk in de praktijk en door de kennis en ervaringen die ze op gaan doen, krijgen ze een betere startpositie op de arbeidsmarkt. Ook zijn ze verzekerd van een stageplaats.

Breed opleiden

Margot van der Waal, manager personeel, organisatie & opleidingen bij Zonnehuisgroep Vlaardingen, is enthousiast over het traject: "We creëren een leerorganisatie, waarbinnen elke instelling één dag per week, een groep studenten ontvangt. Na een half jaar reizen de studenten door naar de volgende werkplek en ontvangen wij weer een nieuwe groep. De lesdag voor alle deelnemende studenten behandelt de thema's die passen bij het werkveld. 

Effect van gezamenlijk opleiden

Marij de Gouw, senior opleidingsadviseur bij Franciscus Gasthuis & Vlietland, benoemt nog meer voordelen: "Onze regionale, gezamenlijke uitdaging in de wereld van de zorg, is studenten en zittende professionals te blijven boeien en binden. We benutten bewust het effect van gezamenlijk opleiden; studenten en zorgprofessionals leren van en met elkaar. Door de lesdag in de praktijk én twee stagedagen op een verpleegafdeling, krijgt de student een bredere oriëntatie op de zorg in de keten. Dit bevordert de kwaliteit van de zorgverlening.

Categorieën: 
Mbo