Nieuws

> Minister Asscher: zeven miljoen voor de timmerindustrie

Minister Asscher: zeven miljoen voor de timmerindustrie

Rijksoverheid logo

Er komt in totaal zeven miljoen euro beschikbaar voor een sectorplan in de Timmerindustrie. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid betaalt daarvan bijna drie miljoen euro, de werkgevers en vakbonden in de sector zelf investeren vier miljoen euro. Het geld gaat onder meer naar scholing om mensen aan het werk te houden binnen of buiten de sector. Dat maakt minister Asscher vandaag bekend.

In de Timmerindustrie werken ongeveer 7500 werknemers in ongeveer 735 bedrijven. De sector is hard geraakt door de crisis. Dat heeft geleid tot een forse terugloop van het aantal bedrijven, waardoor minder mensen werk hadden. De instroom van jongeren is nagenoeg tot stilstand gekomen. Daarnaast speelt de vergrijzing ook een rol, waardoor in de komende twee jaren ongeveer 500 medewerkers met pensioen gaan.

De snelle ontwikkelingen van een traditionele, ambachtelijke industrie naar een moderne, procesgestuurde industrie zorgen ervoor dat werknemers geschoold moeten worden om bij te blijven. In totaal heeft Asscher 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor  alle sectorplannen. Eerder zijn al plannen goedgekeurd waaronder die voor de bouw, het transport, de kinderopvang, de zorg en de schilders. Per 1 januari 2015 kunnen er weer nieuwe sectorplannen ingediend worden.

Een greep uit de afspraken in de Timmerindustrie:

  •     212 extra BBL leerwerkplekken voor jongeren
  •     4000 werknemers worden geschoold om functie te behouden of naar een andere functie te gaan

Rijksoverheid, 30 oktober 2014