Nieuws

> Inzetten stagiair als werknemer wordt beboet

Inzetten stagiair als werknemer wordt beboet

Minister Asscher van Sociale Zaken waarschuwt het bedrijfsleven en de overheid voor boetes voor wie stagiairs inzet als echte werknemers. De minister heeft ook aangekondigd dat zijn inspectie hier veel strenger op gaat controleren, door op vacaturesites stages te zoeken die eigenlijk echte banen zijn. Dat meldt BNR.

PvdA-Kamerlid John Kerstens ging gisteren in gesprek met Asscher over dat werkgevers de regels misbruiken als het gaat om afgestudeerden die alleen aan de bak komen via een stage. “Ik spreek veel jongeren die niet durven te protesteren tegen hun situatie, want 'voor jou tien anderen'. Noem het dan een startersbaan en geef ze een minimumloon omdat er nog leren 'on the job' voor nodig is”, aldus Kerstens. Het Kamerlid wil daarom dat een stage alleen tijdens de opleiding aangeboden mag worden.

Asscher is het er mee eens dat stagiairs niet aan de slag mogen als echte werknemers. Daarom laat de minister zijn inspectie hier strenger op controleren. Het onmogelijk maken dat een afgestudeerde stage loopt gaat Asscher te ver. “Een stage kan ook nuttig zijn om te kijken of het echt wat voor je is”, aldus de minister.