Nieuws

> Beste praktijkopleider zet leren van elkaar centraal

Beste praktijkopleider zet leren van elkaar centraal

Joany Rigters krijgt Leerwerkprijs uitgereikt

Joany Rigters van gemeente Amsterdam is de beste praktijkopleider van 2017. Tijdens het Ambassadeursgala op 23 november in Apeldoorn ontving zij de prijs uit handen van minister van OCW Ingrid van Engelshoven. Een nadere kennismaking met de winnende praktijkopleider.

Joany Rigters is projectleider bij de afdeling Inkomensvoorziening. Vorig jaar bedacht zij met haar collega’s het Talententeam. Daar krijgen mbo-studenten de kans om zich te ontwikkelen als inkomensconsulenten. Een bijzonder element is de weekstart, die de stagiairs zelf voorbereiden. Op de overwinning had ze niet gerekend. “Pas toen de minister mijn hand schudde, drong het tot me door dat ik had gewonnen.”

Dinosauriërs

Tien mbo-studenten lopen stage bij het Talententeam, waar leren van elkaar centraal staat. “Als we onze kennis niet delen met de jongere generatie, gaat deze kennis verloren en dat is ongelofelijk zonde. Wat ik weet deel ik met anderen en omgekeerd verwacht ik hetzelfde. Ook wij ‘dinosauriërs’ moeten openstaan voor de kennis van studenten”, lacht de beste praktijkopleider van Nederland.

Vallen en opstaan

“Ik geloof dat als je stagiairs volwassen benadert, zij zich ook volwassen opstellen. Daarom behandel ik iedereen als gelijkwaardig medewerker”, vervolgt Joany. “Goede samenwerking is bij het Talententeam prioriteit. Vanaf dag één maken we van de groep een team. Ook mogen onze studenten fouten maken. Hier mogen jullie oefenen voor later, met vallen en opstaan, druk ik ze altijd op het hart.”

Vangnet tekenen

Wekelijks presenteren de stagiairs inhoudelijke onderwerpen aan elkaar. “Studenten denken op dezelfde manier, daarom geven wij ze de ruimte om vaktermen aan elkaar uit te leggen. Zo werd de Vangnetregeling pas duidelijk voor de stagiairs tijdens de weekstart. Iemand tekende heel simpel een vangnet op het bord en meteen had de groep er een beeld bij.”

Verbluffend resultaat

Joany heeft veel contact met de scholen. “Samen hebben we een goed beeld van de student. We moeten elkaar weten te vinden en onze kennis delen. Mede dankzij collega’s Cevat Karacaer, Joyce Paal en Jamila Texel is het Talententeam een succes. Aan het eind van de rit reflecteren we samen. De stagiairs zijn dan zo gegroeid, gemotiveerd en vol zelfvertrouwen, dat blijft een verbluffend resultaat.”