Nieuws

> Bedrijven geven mbo'ers kans op de arbeidsmarkt

Bedrijven geven mbo'ers kans op de arbeidsmarkt

Bureau

Op 24 november 2016 vindt de verkiezing beste leerbedrijf, beste praktijkopleider en landelijke uitblinker 2016 plaats. Tijdens het Uitblinkersgala aansluitend op MBO City, het evenement voor het mbo-onderwijs in CineMec Ede, worden de prijzen uitgereikt. In aanloop naar deze verkiezing deed SBB onderzoek naar de motivatie om erkend leerbedrijf te worden en naar de voordelen die dit oplevert voor bedrijven.

Aan het onderzoek namen 70 leerbedrijven deel. Zij behoren allemaal tot de genomineerde leerbedrijven en zijn afkomstig uit alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven.

Michaël van Straalen, vicevoorzitter SBB en voorzitter MKB-Nederland: "Dit onderzoek laat de enorme betrokkenheid zien van mkb-ondernemers. Ze denken aan de toekomst van hun branche en willen daarvoor investeren in jonge mensen die het vak nog moeten leren. Dat is een investering in de vakmensen van de toekomst."

Uit het onderzoek blijkt dat 94% van de leerbedrijven jongeren een kans wil geven op de arbeidsmarkt. In 2011 was dit 78%. 93% van de bedrijven leidt op uit betrokkenheid met de branche. Werkgevers vinden het belangrijk om jongeren binnen te halen in de branche, om zo de toekomst van het vak te waarborgen.

De bedrijven die meededen aan het onderzoek geven aan dat opleiden bijdraagt aan een open dynamische sfeer in het bedrijf en het binnenhalen van actuele vakkennis. De samenwerking met de school is een belangrijke voorwaarde om goede studenten in het bedrijf te krijgen. 89% van de bedrijven vindt deze samenwerking heel belangrijk.

86% van de bedrijven gebruikt de stageperiode als een proeftijd: wanneer iemand in het bedrijf past, biedt het bedrijf de stagiair een arbeidsovereenkomst aan. Driekwart van de bedrijven kan en wil jongeren in het bedrijf plaatsen uit specifieke doelgroepen, zoals jongeren met een arbeidsbeperking.

Met de campagne Haal de toekomst in huis roept SBB bedrijven op leerbedrijf te worden en stageplaatsen en leerbanen voor mbo-studenten aan te melden.

Categorieën: 
Mbo