Nieuws

> Asielzoekers aan de slag met vrijwilligerswerk

Asielzoekers aan de slag met vrijwilligerswerk

Duim omhoog

Aan de Slag is een methode om bewoners van een asielzoekerscentrum te betrekken bij vrijwilligerswerk in de gemeente. Een lokaal projectteam koppelt zoveel mogelijk bewoners van het AZC aan vrijwilligersklussen in de gemeente.

De vluchtelingen stappen daarmee vanuit het AZC zo de maatschappij in: ze leren nieuwe mensen kennen en zijn lekker aan de slag.

In Aan de Slag werken verschillende lokale partijen met elkaar samen: bewoners en medewerkers van asielzoekerscentra, gemeenteambtenaren, medewerkers van de vrijwilligerscentrale, van maatschappelijke organisaties en vrijwilligers.

Voordelen

De methode levert veel voordelen op.

  • De maatschappelijke organisaties krijgen gemotiveerde vrijwilligers, breiden hun vrijwilligersbestand uit en bieden Nederlanders en nieuwkomers, die elkaar anders nooit zouden ontmoeten, de kans om elkaar op een plezierige manier te leren kennen.
  • Vrijwilligerscentrales krijgen meer diversiteit in hun vrijwilligersbestand, kunnen een groter aantal vrijwilligers bieden aan hun lokale partners en worden toekomstbestendiger.
  • Gemeenten bieden nieuwkomers de mogelijkheid om te participeren in de samenleving, geven concreet invulling aan meedoen voor iedereen, laten hun inwoners op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen en bevorderen zo de leefbaarheid in hun wijken.

Landelijk programma

Aan de Slag is in de gemeenten Nijmegen en Utrecht met positieve resultaten vormgegeven. Diverse werkwijzen zijn getest om te komen tot overdraagbare succesfactoren. Pharos deelt tot en met 2018 deze succesfactoren landelijk, regionaal en lokaal. Lokale projectteams in 25 gemeenten krijgen hierbij ondersteuning op maat.

Meer informatie

Categorieën: