Tijdens de aftrap van de Week van de Alfabetisering werden 12 Rotterdamse organisaties feestelijk verwelkomd bij dit Landelijk Netwerk Taalakkoord
Taal is niet alleen in het privéleven, maar ook op het werk van essentieel belang. Een beperkte kennis van taal, slecht kunnen rekenen, of moeite hebben met lezen en schrijven kan zorgen voor gevaarlijke situaties op de werkvloer, hoger ziekteverzuim, lagere productiviteit en verminderde doorgroeimogelijkheden. Aandacht voor duidelijke taal tijdens klantcontacten levert ook voordelen voor organisaties op.
Nieuwe garde
Het bespreekbaar maken van laaggeletterdheid binnen een bedrijf, haalt het taboe eraf. Werknemers die moeite hebben met de taal durven er eerder open over te zijn. Door het ondertekenen van het Taalakkoord, spreken werkgevers ambities uit om de taalvaardigheid van de werknemers te willen verbeteren en aandacht voor taal te hebben in hun organisatie.
Centrum voor Jeugd en Gezin, Voorlichters Gezondheid, Unique Uitzendbureau, Bibliotheek Rotterdam, Hago Zorg, Excelsior4All, Aafje Thuiszorg, Stichting Humanitas, Antes, Flanderijn Gerechtdeurwaarders, DM Perspectief en het KNMP horen bij de ‘nieuwe garde’ van het Taalakkoord In 2016 hebben zij de vlag gehesen bij de vlaggenparade in de Week van de Alfabetisering met Taal raakt ons en in 2017 zetten zij een volgende stap.
Bedrijfsongeval
Marianne Zoetmulder, programmamaker bij UWV, verwelkomde deze bedrijven met een officieel certificaat. Marianne weet als geen ander hoe belangrijk taal is op de werkvloer. Ze vertelde dat ze zich nog goed herinnert dat haar vader op een dag thuis kwam van werk, en volledig ontdaan door een bedrijfsongeval neerplofte. ‘Er was een collega van hem omgekomen op het werk, omdat hij laaggeletterd was. De man had vloeistoffen bij elkaar gevoegd, die niet met elkaar konden worden gemengd. Ik weet nog goed hoe vreselijk ik dat vond’, aldus Zoetmulder.
Taal omarmen
De redenen waarom bedrijven zich extra inzetten voor taal, zijn heel divers. Zo vindt Voorlichters Gezondheid dat ‘er nog een hele wereld te winnen valt’, wil het Centrum Jeugd en Gezin ‘vooral via kinderen de ouders bereiken’, en zegt Hago Zorg ‘taal te omarmen, omdat het vakmanschap, interactie en plezier brengt’. Zoveel bedrijven, zoveel motivaties.
Van elkaar leren
Waar het volgens Zoetmulder én de bedrijven in ieder geval om gaat, is dat er vooral samengewerkt wordt aan een betere beheersing van taal op het werk. Door middel van e-learning, taalmaatjes en projecten willen de organisaties van elkaar leren; samen sterk staan voor de mensen die dat nodig hebben. ‘Laten we met z’n allen in taal blijven investeren! Zo hoeven er nooit meer ongelukken te gebeuren op het werk, puur omdat iemand niet kan lezen’, sloot Zoetmulder af.