> Nelleke van de Voort, loopbaanadviseur Leerwerkloket Midden-Brabant

Nelleke van de Voort, loopbaanadviseur Leerwerkloket Midden-Brabant

Als ik stop met leren, is voor mij het leven een stuk minder leuk.”

Een leven lang leren betekent voor mij wat het letterlijk zegt. Leren doe je op zoveel verschillende momenten en manieren: in de schoolbanken, thuis, met de mensen om je heen, op je werk met je collega’s. Ik zou me geen leven kunnen voorstellen waarbij je geen nieuwe dingen meer leert, niet meer uitgedaagd wordt. Voor mij zou het leven een stuk minder leuk zijn als ik niet meer zou kunnen leren.

Ik ben nieuwsgierig en onderzoekend en ik vind het belangrijk om de opgedane kennis en vaardigheden te kunnen delen. Door kennis te delen, verdiep ik mijn kennis ook weer.

Ik kom eigenlijk maar zelden mensen tegen die echt niets meer willen leren. Ik zie in mijn werk wel dat mensen zich niet bewust zijn van wat ze allemaal leren en welke mogelijkheden ze hebben. Ik zet mensen dan aan het denken, haal ze even uit hun comfort zone. Zet ze ook weer terug en laat ze met praktische tips de deur weer uitgaan. Dat is een eerste stap. Als ik daarin iets kan betekenen en ik weet iets op gang te brengen, dan geeft me dat een fijn gevoel.

Leren is soms ook worstelen. Denken: kan ik dat wel? Leren is niet altijd leuk. Soms moet je ergens doorheen om achteraf te zien wat het je gebracht heeft. Dan krijg je weer ruimte om te groeien. Het is ook heel belangrijk om te ontdekken hoe iemand leert: is dat formeel en in de schoolbanken of juist informeel, op andere manieren? Iedere start van een leerproces moet aansluiten bij de leerbehoefte. Gaandeweg krijg je dan de mogelijkheid om te prikkelen, om verder te ontwikkelen, om dingen leuker te vinden.

Natuurlijk zie ik ook dat er soms fasen in het leven zijn waarbij het leren even stopt of op een lager pitje komt staan. Leren heeft ook te maken met timing.

Ik vind het fijn om voor het leerwerkloket te werken omdat ik de visie Een leven lang leren kan uitdragen naar allerlei mensen en op allerlei manieren. Om te triggeren en om mensen enthousiast te maken. Mensen moeten zelf in beweging komen. Leren = beweging, je probeert dingen en er gaan ook dingen mis. Als je geen fouten maakt, leer je ook niet.

Het Leerwerkloket zie ik als een lerende organisatie met een duidelijke focus. We maken gebruik van elkaars talenten. We weten waar we goed in zijn, benutten dat als team en spreken dat ook uit naar elkaar. Soms kom ik dan ook uit mijn comfort zone. Dat is niet altijd leuk, maar wel goed!

Een leven lang leren: ik zou zeggen gewoon DOEN!