> Nederlandse taal en digivaardigheid

Nederlandse taal en digivaardigheid

Taalvaardigheid

Goed kunnen lezen en schrijven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén op de negen volwassen Nederlanders is laag taalvaardig. Mensen met een lage taalvaardigheid hebben bijvoorbeeld moeite met het schrijven van sollicitatiebrieven, het invullen van formulieren of het lezen van de huisregels binnen een bedrijf. Lezen en schrijven zijn daarom essentiële basisvaardigheden om optimaal te kunnen functioneren in de maatschappij.

Hoe herken je laagtaalvaardigheid?

Mensen met een lage taalvaardigheid hebben voor zichzelf een manier gevonden om hier mee om te kunnen gaan. Hierdoor is het soms lastig om het te kunnen herkennen. Op de website van stichting lezen & schrijven staan een aantal tips omschreven hoe je laagtaalvaardigheid kan herkennen en hoe je hier vervolgens mee om kan gaan.

Tips om laagTaalvaardigheId Te herkennen
 

Aan de slag met taal!

Heb je moeite met lezen en schrijven of ken je iemand in je omgeving die hier moeite mee heeft? Dan zijn er verschillende taalopleidingen mogelijk die kunnen helpen om de Nederlandse taal beter te leren beheersen. Hieronder staan een aantal cursussen en instellingen die gericht zijn op de Nederlandse taal.

  • Alfabetiseringstraject (NT1) Aventus; een traject lezen en schrijven voor Nederlanders en voor anderstalige laaggeletterden.
  • Taaltraject (NT2) Aventus; cursussen voor beginners en gevorderden voor mensen die de Nederlandse taal beter willen beheersen.
  • Cursus Nederlands Landstede; cursus Nederlands met extra aandacht voor taalverzorging en taalvaardigheden.
  • TopTaal; Breed aanbod aan taalcursussen op elk niveau
  • Taalhuis/Taalpunt; meld je aan voor een cursus lezen of schrijven bij een Taalhuis (leidt niet op tot een bepaald niveau).  
  • Bibliotheek CODA-Apeldoorn; Onder de paraplu van het Taalhuis willen de Taalhuispartners – Stimenz, de gemeente, UWV, Leren en Werken, TopTaal en Aventus - laagtaalvaardigen te hulp schieten. Elke maandag van 10-12 uur Taalhuisspreekuur of op afspraak door te mailen naar taalhuis@apeldoorn.nl
     

Computervaardigheid

Bijna alles verloopt tegenwoordig via het internet; de belastingaangifte, internetbankieren, solliciteren enzovoort. Het internet is niet meer weg te denken uit de samenleving en de technische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Maar niet iedereen is gewend om met een computer om te gaan en om persoonlijke zaken online te regelen. Om deze vaardigheden te ontwikkelen zijn er online internetoefeningen beschikbaar en is het mogelijk om je bij de openbare bibliotheek in te schrijven voor een cursus digitale vaardigheden.

Interessante links

Stichting lezen & schrijven; feiten, cijfers en meer informatie over laaggeletterdheid.    
Oefenen.nl; verbeter je vaardigheden door bijvoorbeeld te oefenen met taal en het internet.
Meer oefenen; online oefeningen en puzzels om met taal bezig te zijn.
Taalakkoord; sluit je als werkgever aan bij het Taalakkoord en zet in op taal!
Taalzoeker; zoek een taalhuis of taalpunt bij jou in de buurt.