> Leren naast een baan

Leren naast een baan

Er zijn verschillende manieren waarop je werken en leren kunt combineren. Het verschil tussen deze vormen heeft te maken met de verhouding tussen leren op school en werken in de praktijk.

Werken en leren als onderdeel van de studie

Het mbo (BBL) en hbo (duaal) bieden voltijd opleidingen waarin werk en studie samen het studieprogramma vormen. Je wordt beoordeeld op werkzaamheden en studieopdrachten die je uitvoert op je werk. Het gaat om voltijd opleidingen, vanwege de studiebelasting van zowel school als werk.

Studeren naast een baan

Deeltijd opleiding

Bij een deeltijd opleiding is de opleiding over een langere tijd verspreid. Hierdoor heb je naast je studie tijd om andere dingen te doen, zoals werken. Je werk is dan geen onderdeel van de opleiding. 

Voltijd opleiding

Je kunt een opleiding voltijd volgen, maar op een langzamer tempo. Je kiest er dan bewust voor om bepaalde vakken later in te halen, zodat je meer tijd hebt om naast je opleiding te werken. Het is afhankelijk van de school of deze vorm wordt toegestaan.

Afstandsonderwijs

Door een opleiding te volgen via digitaal onderwijs (E-learning) of de Open Universiteit kun je zelf je tijd indelen en zelfstandig thuis studeren.

Cursussen

Het is mogelijk om naast je werk cursussen of onderdelen van een opleiding te volgen. Lengte en studielast verschillen per cursus. 

Interne opleiding

Sommige bedrijven bieden hun werknemers opleidingen of scholing aan. Deze kunnen zelfs verplicht zijn, zoals veiligheidsdiploma’s. Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden kunnen mogelijk gebruik maken van subsidies en fiscale voordelen.

Werkervaringsplek

Een werkervaringsplek is een tijdelijk volwaardige baan in jouw sector voor net afgestudeerden zonder werkervaring. Je krijgt dan niet altijd een volwaardig salaris maar kunt wel werkervaring op doen. Ben je tussen de 18 en 27 jaar dan kun je mogelijk beroep doen op de Startersbeurs.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Leerwerkloket Haarlem.


Handige links