> Vrijwilligerswerk of stage

Vrijwilligerswerk of stage

Als je merkt dat je weinig kans maakt op een betaalde baan wegens gebrek aan ervaring, kan het nuttig zijn een tijdje vrijwilligerswerk te doen of stage te lopen.

Ervaring opdoen

Vrijwilligerswerk maakt je cv interessanter en kan voorkomen dat er een ‘gat’ in je cv ontstaat. Bovendien letten werkgevers bij het beoordelen van cv's op activiteiten die je naast je opleiding of baan hebt gedaan. Als je gebrek aan werkervaring hebt in de sector waar je wilt werken, is het belangrijk een stageplek of vrijwilligerswerk te vinden die zo goed mogelijk aansluit bij het werk dat je zoekt.

Carrièreswitch

Vrijwilligerswerk is een goede manier om een carrièreswitch te maken. Je doet ervaring op en ontwikkelt kwaliteiten in een andere sector of functie dan je huidige baan. Je moet wel je nieuwe werkgever duidelijk kunnen maken wat jou motiveert om een andere baan te nemen en voor weinig tot geen geld te werken. Je mist immers de inhoudelijke kennis en ervaring.

Je blijft actief, professioneel én sociaal

Als je geen betaalde baan kunt vinden en je werkloos thuis zit, kan het zinvol zijn om toch aan het werk te gaan, ook al is dat niet (of heel gering) betaald. Los van het feit dat je zo (extra) werkervaring opdoet, kan het je helpen prettiger en actiever te voelen.

Tips

Er zijn een aantal zaken waarop je kunt letten bij het doen van vrijwilligerswerk:

  • Gebruik je stage of vrijwilligerswerk om actief te netwerken. Houd voor ogen dat je doel is een betaalde baan te vinden.
  • Wanneer je een uitkering ontvangt, neem dan voordat je begint aan vrijwilligerswerk of een stage contact op met je uitkeringsinstantie. Zij stellen eisen aan vrijwilligerswerk waardoor je mogelijk wordt gekort op je uitkering.
  • Als vrijwilliger heb je vaak recht op een onkostenvergoeding van de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet. Bewaar daarvoor alle bonnen van kosten die je maakt.
  • Vraag om feedback op schrift op je prestaties van degene die je begeleidt tijdens het werk. Die kun je inzetten bij je sollicitatie.


Stel de voorwaarden waaronder je stage gaat lopen vast in een overeenkomst die je door de werkgever laat tekenen. Daar kun je bij misverstanden over werktijden of taken op terugvallen. Daarin kun je bijvoorbeeld een beoordeling door de leidinggevende in opnemen.

Aanbevolen websites

Wil je als vrijwilliger aan de slag? Dan kun je op www.vrijwilligerswerk.nl zoeken naar vrijwilligersvacatures in lokale vacaturebanken of je aanmelden bij vrijwilligersorganisaties. Op stagemarkt.nl vind je een overzicht van stages bij leerbedrijven. Daarnaast kun je je bij bedrijven aanbieden als stagiair of vrijwilliger.