> Studiekeuze

Studiekeuze

Een volledige opleiding kun je volgen in het mbo, hbo of universiteit. Opleidingen kunnen lang of kort zijn, voltijd of deeltijd. Daarnaast zijn er diverse opleiders die opfrisdagen, verkorte opleidingen en cursussen aanbieden. Niet voor alle cursussen hoef je de deur uit; sommige kun je volgen via thuisstudie of digitaal onderwijs.

Zoek voor jezelf uit op welk niveau je een opleiding wilt en kunt volgen. Kies daarnaast de opleidingsrichting. Icares.com biedt op basis van persoonlijke interesses een actueel, volledig en onafhankelijk overzicht van mbo, bachelor en master opleidingen. Op ROC.nl staat veel informatie over beroepen en opleidingen en ook vacatures en BBL- en stageplaatsen. Springest is een onafhankelijke vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen. Ook is het raadzaam om te kijken of de opleiding die je gaat volgen goed bij een betrouwbare opleider is.

Studie– en beroepskeuze

Of je nu wilt omscholen of bijscholen, de eerste stap is uitzoeken welk werk bij je past. Om te weten hoe jij in elkaar zit, kunnen beroepskeuzetesten je helpen. 123Test biedt gratis tests op het gebied van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Op Werk.nl vind je testen voor interesses, kwaliteiten en motivatie.

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat je interesses zijn, kun je gerichter zoeken naar vacatures. Ook kun je tijdens een sollicitatiegesprek goed uitleggen wat je de werkgever te bieden hebt. Met de Competentieatlas vind je aan de hand van je competenties en interesses beroepen die bij je passen. Je vindt informatie over deze beroepen en de kansen op werk. Ook kun je direct vacatures bekijken. Bezoek Beroepeninbeeld.nl voor informatie over beroepen en sectoren. Lees het digitale Werkblad voor veel tips over het zoeken en vinden van werk.