> MBO verzorgende IG niveau 3 Verpleeg, Verzorgingstehuizen, Thuiszorg (VVT)

MBO verzorgende IG niveau 3 Verpleeg, Verzorgingstehuizen, Thuiszorg (VVT)

Omschrijving

Zorg bieden: een dankbare taak
Is mensen helpen jouw tweede natuur en lijkt het je geweldig om in een verzorgingstehuis of in de thuiszorg te werken? Dan past de mbo-opleiding Verzorgende IG, Verpleeg,-verzorgingstehuizen, thuiszorg (VVT), niveau 3, perfect bij je. Als verzorgende IG ondersteun je cliënten die kortdurende (bijvoorbeeld na ziekenhuisopname), of langdurende zorg nodig hebben. Lees verder om meer te weten over deze opleiding of neem voor persoonlijk advies contact op met onze studieadviseurs.

Wat houdt het beroep verzorgende IG VVT in?

Als verzorgende IG maak je het leven van zieken, gehandicapten of ouderen zo aangenaam mogelijk.
Enkele taken van een verzorgende IG VVT zijn:

 • communiceren met patiënten;
 • zorgplannen opstellen;
 • verpleeghandelingen als wondverzorging en injecteren;
 • voorlichting en advies geven;
 • ondersteuning bij van wonen en huishouden.

Uniek: officiële studieboeken bij het lesgeld inbegrepen
Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld materiaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken:

Wat leer je tijdens de opleiding Verzorgende IG VVT?

Tijdens de opleiding Verzorgende IG Verpleeg-, verzorgingstehuizen, thuiszorg (VVT) leer je de vaardigheden die een goede verzorger onder de knie moet hebben. Na de opleiding ben jij klaar voor de praktijk en kun jij zorg bieden aan mensen die het nodig hebben. Onderwerpen die tijdens de VVT-opleiding aan bod komen zijn o.a.:

 • Het opstellen van een zorgplan;
 • Ondersteunen bij wonen en huishouden;
 • Begeleiden bij emotionele verwerking;
 • Verpleegtechnische handelingen;
 • Voorlichting, advies en instructie.

Inclusief 11 praktijkdagen
De opleiding Verzorgende IG VVT bevat 11 praktijkdagen. Tijdens deze dagen komen onder andere aan bod: communicatieve vaardigheden, reanimatie en EHBO, wondzorg en stomazorg. Op deze dagen ga je onder begeleiding van een topdocent samen met je medestudenten aan de slag met praktijkgerichte vaardigheden. Hier komen theorie en praktijk samen. 

Nieuw: MBO Verzorgende IG Klassikaal!

Wil jij graag de opleiding MBO Verzorgende IG volgen? Maar heb je behoefte een beetje extra begeleiding? Dan is de opleiding Verzorgende IG Klassikaal voor jou de beste keuze! Met de klassikale opleiding heb je de mogelijkheid om op verschillende locaties in Nederland onderwijs te volgen in kleine groepen op een vaste dag in de week. Lees meer over de opleiding Verzorgende IG Klassikaal.

Keuzedelen

Tijdens je mbo-opleiding biedt NTI interessante keuzedelen aan. Hiermee onderscheid je je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. NTI maakte een selectie van de voor jouw opleiding officieel door de SBB vastgestelde keuzedelen. Alle praktische informatie over deze keuzedelen ontvang je aan het begin van je opleiding. Je kunt dan ook bepalen wanneer je welke keuzedelen wilt gaan volgen. Voor deze opleiding kun je onder meer kiezen uit de keuzedelen:

 • Duits in de beroepscontext A2
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Zorg en Technologie
 • Expressief talent
 • Ondernemerschap mbo
 • Rekenen 3F
 • Nederlands 3F

Studieprogramma van MBO Verzorgende IG Verpleeg-, verzorgingstehuizen, thuiszorg (VVT)
Binnen de mbo-opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je later nodig hebt in je beroep. Hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

Studeer via de derde leerweg

Het NTI biedt de mbo-opleidingen aan via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen zoals jij: mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen behalen.

Toelating

Toelatingseisen voor de opleiding Verzorgende IG VVT
Om toegelaten te worden tot MBO Verzorgende IG Verpleeg-, verzorgingstehuizen, thuiszorg (VVT) dien je in het bezit te zijn van één van de volgende diploma's of bewijzen:

 • diploma vmbo niveau 2
 • vmbo (K, G, T)
 • lbo of vbo (minimaal 3 vakken op C-niveau, waaronder Nederlands, en minimaal 3 vakken op B-niveau)
 • mavo, havo, vwo
 • overgangsbewijs havo/vwo naar het vierde leerjaar
 • Basisopleiding Verzorgende IG (nieuwe kwalificatiestructuur)

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Doe de gratis toelatingstoets!
Wanneer je niet aan de opleidingseis voldoet voor de opleiding MBO Verzorgende IG Verpleeg-, verzorgingstehuizen, thuiszorg (VVT), kun je deelnemen aan de toelatingstoets. Slaag je voor deze toets? Dan mag je starten met de mbo-opleiding van jouw keuze! Als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een mbo- of basisopleiding van het NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug.

Kom je in aanmerking voor vrijstellingen?

Bij NTI MBO-College kom je in aanmerking voor vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma's of certificaten. Als je vrijstellingen wilt aanvragen, dien je een vrijstellingsverzoek in bij de vrijstellingscommissie van NTI MBO-College.

Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo-opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom kunnen de mbo-studieadviseurs van het NTI je helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities
 • je droombaan
 • je vooropleiding
 • je persoonlijke situatie

Stage

Stage tijdens de opleiding Verzorgende IG VVT
Stage lopen tijdens de opleiding Verzorgende IG VVT kan bij verpleeghuizen, verzorgingstehuizen of in de thuiszorg. Het is belangrijk dat de stageplaats erkend is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Goed om te weten: vaak kun je ook stage lopen op je huidige werkplek, als je werk maar aansluit op je mbo-opleiding. Alle informatie over jouw stage krijg je tijdens een interessante praktijkdag.

Stageduur van de opleiding Verzorgende IG VVT
Het aantal stage-uren voor de opleiding bedraagt 800 uur. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve dagen of hele dagen, één of meerdere dagen per week. Heb je al een baan in dit werkgebied? Dan kun je die voordragen als stageplaats.

Begeleiding door een stageadviseur
Zodra je begint met je stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je stageadviseur is ook de contactpersoon voor de stagebegeleider van het leerbedrijf. Je kunt tijdens de gehele stageperiode met vragen terecht bij je stageadviseur.

Een leuke stageplek vinden via het Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van NTI MBO-college kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures.

Niet in staat om stage te lopen?
Ben je niet in staat om stage te lopen? Of wil je een opleiding volgen op mbo-niveau zonder stage? Kies dan voor een basisopleiding van het NTI MBO-College. Een basisopleiding is minder breed van opzet dan een mbo-opleiding. Tijdens een basisopleiding volg je binnen korte tijd een aantal vakken van de volledige mbo-opleiding, maar hoef je geen stage te lopen. Bekijk het aanbod basisopleidingen van het NTI MBO-College.

Examen

Examens van de opleiding Verzorgende IG VVT
De opleiding Verzorgende IG Verpleeg-, verzorgingstehuizen, thuiszorg bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de proeven van bekwaamheid.

Elke dag digitaal examen doen
Een groot deel van de examens bij het NTI MBO-College wordt digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op tal van locaties door heel Nederland. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen voor de MBO Verzorgende IG Verpleeg-, verzorgingstehuizen, thuiszorg (VVT). De overige examens worden minimaal 4 keer per jaar schriftelijk geëxamineerd.

Ontvang een officieel erkend mbo-diploma
Alle mbo-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt. Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. Je doet dus pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 1.365,00 .*
Deze kosten zijn inclusief de NTI theorie- en praktijkexamens, de proeven van bekwaamheid (indien van toepassing) en de eindbeoordeling van de stage.
*Prijswijzigingen onder voorbehoud.

Beroepen

Waar kun je aan de slag na de opleiding Verzorgende IG VVT?
Na afloop van de opleiding Verzorgende IG VVT kun je aan de slag met ouderen, zieken en mensen met problemen in de volgende werkgebieden:

 • verpleeghuizen
 • verzorgingstehuizen
 • thuissituaties
 • kleinschalige woonvormen
 • woonzorgcombinaties

Studieduur & lesgeld

Verzorgende IG VVT 4088