> Leerbouwen combineert vakkennis en taal

Leerbouwen combineert vakkennis en taal

Dat taal op de werkvloer en leren en werken in de bouw prima samen gaan, laat bouwopleider Leerbouwen zien. In samenwerking met het Noorderpoort College​ Groningen zorgt Leerbouwen ervoor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals statushouders en Wajongers, hun taalvaardigheid verbeteren en tegelijk vaardigheden leren om in de bouw aan de slag te kunnen.

Leerbouwen heeft zich sinds 19 juni 2019 als eerste bedrijf in de bouw aangesloten bij het Taalakkoord Werkgevers. In aanwezigheid van de Groningse wethouder Carine Bloemhoff (Onderwijs en Werk & Participatie) ontving directeur-eigenaar Tjeerd van der Sluis het certificaat uit handen van Gera de Vries, landelijk coördinator van het Taalakkoord Werkgevers.

Winst

De wethouder ging in gesprek met betrokkenen van de gemeente Groningen, Noorderpoort en uitvoerders van het traject. Tjeerd van der Sluis: “Met name voor het behalen van een VCA-diploma is beheersing van de Nederlandse taal erg belangrijk. Hier valt veel winst te behalen voor de kandidaten die naast een goede vakkracht ook taalvaardiger moeten worden. Door taal en praktijk te koppelen, leren ze de vaktermen veel sneller.” Tijdens het traject is ook aandacht voor werken in de Nederlandse arbeidsmarkt en wat een goede werknemer zijn inhoudt. Cultuurverschillen zijn daarbij ook onderwerp van gesprek. 

Voor werkgevers in de regio organiseert Leerbouwen workshops over het werken met statushouders. Bij diverse bedrijven worden koppels gemaakt, zodat de nieuwe werknemer zacht kan landen in het bouwbedrijf. Leerbouwen zorgt er daarnaast voor dat de medewerkers zo opgeleid worden, dat ze productief zijn bij hun nieuwe werkgever.                                                                                   

Trots

www.leerbouwen.nl

Directeur Van der Sluis is trots op zijn mensen en de vorderingen die zij maken en wil graag werkgevers in de bouw inspireren. Tijdens de rondleiding bij het bedrijf was goed zichtbaar dat alle facetten van de bouwpraktijk aan de orde komen. Tjeerd liet zien dat de deelnemers aan het traject met professionele opdrachten aan de slag gaan. De door de kandidaten gemaakte bloembakken worden binnenkort bij afnemer Gadero geplaatst. Tjeerd: “Wij vinden het normaal om op deze manier statushouders naar werk te begeleiden. Door aan te sluiten bij het Taalakkoord Werkgevers, laten we ook aan de rest van Nederland zien dat we trots zijn op ons traject.” Leerbouwen hoopt dat meer bouwbedrijven dit goede voorbeeld volgen, om zo medewerkers in de bouw nog taalvaardiger te maken en personeelstekorten voor de sector op te lossen.

Meer informatie over Leerbouwen is te vinden op www.leerbouwen.nl.

© foto www.leerbouwen.nl