> De Hef

De Hef

  • Hatice Erdogan, accountmanager werkgeversservicepunt rijnmond:

Rijksmonument: “de Hef”

Met de ingebruikneming van de Willemsspoortunnel op 15 september 1993 werd de Hefbrug overbodig. Ze stond op de nominatie om gesloopt te worden en daarmee uit het stadsbeeld van Rotterdam te verdwijnen. Maar op 16 december 1993 koos de gemeenteraad voor behoud van de hefbrug waardoor ze als industrieel monument bewaard bleef. Inmiddels staat ‘de Hef’ op de rijksmonumentenlijst.
In opdracht van Gemeente Rotterdam heeft Hegeman Bouw Chemie B.V. de  opdracht om “De Hef” te renoveren. Hierdoor is er ook werkgelegenheid gecreëerd.

Wij als WerkgeversServicePunt hebben de taak om de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden zo veel mogelijk te laten verrichten door onze werkzoekenden.
Zo hebben wij de handen in elkaar geslagen en zijn er inmiddels steigerbouwers, constructie schilders vanuit de bijstandsuitkering en WW- uitkering gerechtigden gestart.
Samen met het leerwerkloket en Albeda Startcollege hebben we 8 leerling beton reparateurs geselecteerd om te starten met hun stage van 8 weken. 

We zijn druk bezig  om te kijken wanneer er ook educatieve excursie dagen gepland kunnen  worden studenten. We verwachten dat het een succesvolle renovatie zal zijn voor Rotterdam.
Eind 2016 is volgens verwachting De Hef weer gerenoveerd.

 

  • Joke Neef, stagebegeleidster bij het Albeda college:

Bij het stage-aanbod voor het werk aan De Hef door Hegeman Bouw b.v. gaat het over 4 fulltimeplaatsen voor betonreparateurs in spé. Met het bedrijf heb ik overlegd hoe we met dit aanbod om kunnen gaan. Voor een BOL-opleiding met een 2-stagedagen-per-week-beleid is het niet handig om je leerlingen nooit op school te zien. Na regelmatig terugkoppelen en overleggen met leidinggevenden en projectleiding zijn we uitgekomen op 8 leerlingen waarvan er de ene week 4 en de andere week de andere 4  de hele week naar stage gaan. Vervolgens komen de leerlingen in de week dat ze niet op stage zijn, naar school. Dit vergt passen en meten, maar het Albeda Startcollege zet zich er voor in om dit te laten slagen.

Op school hebben we kandidaten uitgelegd wat ze kunnen verwachten, dat het een fysiek zwaar beroep is, en dat je echt moet willen, en niet moet denken “laten we dat eens proberen, als ik het niet leuk vind stop ik er weer mee”. Aanvankelijk waren er zo’n 16 kandidaten, we hebben echter de docenten gevraagd alleen diegenen aan te melden die serieus wilden. Dit betekende dat ook studenten die een andere vakrichting hadden gekozen dan de bouw, bijv. installatietechniek, een switch gaan maken binnen de Entree-opleiding.’

Ik vind het een fantastisch spannend project, en hoop dat de studenten onze uitleg over het zware werk niet te licht hebben ingeschat.